Late Bottled Vintage eller i daglig tale LBV er lillebror til Vintage portvin.
Som navnet siger er der tale om Vintage, som er ”flasket senere”.
Det vil sige, at den får lidt længere tid på store fade, inden den kommer på flaske, hvilket giver en lidt rundere og mere tilgængelig stil.
Men ligesom Vintage er der stadig tale om vin lavet på druer fra en og samme årgang – hvilken årgang fremgår af flaskens label.
Vinen har da også nogle af de samme kvaliteter som Vintage portvin.
Filtreret eller ej?
En LBV fås både i filtrerede eller ufiltrerede udgaver.
Forskellen er, at sidstnævnt ligesom Vintage danner bundfald og derfor bør dekanteres før servering – i al fald for de lidt ældre udgavers vedkommende.
Af samme grund udvikler en ufiltreret LBV sig også på flasken og ændre karakter, som årene går.
Med flere års lagring kan man altså opnås nogle af de samme kvaliteter som en moden Vintage.
Fremstillingen
LBV tilhører Ruby-familien, men er af bedre kvalitet end almindelig Ruby og Reserva Ruby.
Navnet Ruby henviser til den rubinrøde farve vinen har.
Som helt ung kan den være næsten sort eller violet, men som tiden går mister den noget af farven og bliver lysere og rødbrun.
Reglerne for en LBV siger, at der skal være tale om portvin fra én høst, produceret i ét år og af anerkendt kvalitet – samt at den skal lagre mellem 4 og 6 år, inden den hældes på flaske.
Nogle producenter vælger at lave LBV i samme år, som de deklarerer Vintage, mens andre kun laver en LBV, når de netop ikke sender en Vintage på markedet.
Som det gælder for al portvin, er der tale om et blend af forskellige druesorter, hvor de mest almindelig er Touriga Nacional, Tinta Roriz (i Spanien kendt som Tempranillo), Tinta Cão, Tinta Barroca og Touriga Francesa.
Druesorterne har hver deres kvalitet og karakter og bibringer derfor på forskellig vis til det færdige blend.
Crusted Port
En anden type portvin, som kvalitetsmæssigt kan minde om LBV er Crusted Port.
Crust betyder bundfald, og Crusted Port er altså med bundfald og fremstillet lidt som en Vintage portvin.
Men i modsætning til både LBV og Vintage benyttes der vin fra flere årgange, f.eks. 3-4 år.
En Crusted Port har derfor ikke et årstal, men kun en tappedato angivet.
Crusted Port er måske lidt mere rå end en LBV, som jo netop har fået et par ekstra år på fad til at blive blødgjort.
Smag og anvendelse
Såvel LBV som Crusted Port har tydeligt præg af bær, frugt og tanniner.
Det gælder især de helt unge vine, som derfor kan være gode ledsagere til en god peberbøf.
En LBV er også god til desserter med frisk frugt eller chokolade eller til ostebordet.
Især oste med blåskimmel, som f.eks. en engelsk stilton, matcher godt til en LBV, En Crusted Port eller en yngre Vintage.
Serveringstemperaturen for en LBV er den samme som for alle Rubytyper, nemlig 16-18 grader.
Hellere lidt for køligt end for varmt.