”Portvins fornemste opgave er at være rød”
Udsagnet tilskrives portvinsmanden Ernest Cockburn, og i mange år blev hvid portvin da også betragtet som mindre fint.
Det kunne til nøds bruges som aperitif eller til desserter.
Det sidste gælder stadig.
Et glas almindelig hvid portvin kan være udmærket som aperitif, mens de søde udgaver gør sig fint til søde desserter.
Men i dag er hvid portvin mere end det. Det er også høj kvalitet, når det får lov til at lagre i portvinskældrene i Portugal.
SE VORES HVIDE PORTVIN SILVA DALVA HER
Fremstilling
Hvid portvin fremstilles på samme måde som rød portvin, men på et blend af hvide druesorter.
Druesorterne er de samme, som man benytter til at fremstille hvidvin af i Douro.
Druerne har forskellige egenskaber, idet nogle giver mere syre til den færdige vin, andre mere krop og fylde, mens andre igen er aromatiske.
Valget af sorter er ikke den eneste afgørende faktor, der indvirker på resultatet.
Tidspunktet, hvor der tilsættes druesprit for at stoppe gæringen, afgør hvor sød portvinen bliver, og her er der store forskelle, når det gælder hvid portvin.
Følgende druesorter anvendes blandt andet:
- Codega
- Malvasia Fina
- Rabigato
- Gouveio
- Viosinho
- Arinto
- Moscatel
Typer og anvendelse
Den almindelige basisudgave spænder fra det helt søde (gerne kaldet for Lágrima) over det medium søde til det helt tørre (seco eller dry).
De søde er mest velegnede til søde desserter, de medium søde kan også bruges til suppe som f.ex. jordskokkesuppe eller som aperitif, mens de helt tørre er gode at blande med tonicvand (halvt af hvert), et mynteblad og evt. et stykke lime.
Dermed fås den populære drink Porttonic, som er et dejligt og mindre alkoholfyldt alternativ til en gin og tonic.
Hvid portvin med alder
De senere år er flere og flere portvinshuse begyndt at lagre deres hvide portvin på fade – og det med glimrende resultater.
Ja, enkelte huse er faktisk specialister på området.
Oxidationen på et træfad – enten de ca. 500 liter store pipas eller endnu mindre udgaver, så processen fremskyndes – betyder, at vinen ændrer farve og karakter.
Den bliver mørkere og mørkere, så den på et tidspunkt faktisk kommer til at ligne Tawny portvin lavet på røde druer.
Samtidig giver tiden på fadet også smagspåvirkninger i form af noter som appelsin, honning, mandler, nødder og marcipan.
Hvid portvin med alder fås i de samme kategorier som Tawny portvin.
Reserva er et blend af hvid portvin med i gennemsnit ca. 7 års lagring bag sig, hvid Colheita er fra et enkelt år og lagret i mindst 7 år, og endelig findes der 10, 20, 30 og 40 års hvid portvin, som blendes på samme måde som Tawny med alder.
Hvid portvin bør servers direkte fra køleskabet.