Portvin vintage

På engelsk betyder ordet vintage kort og god årgang. Taler vi om portvin, har vi dog at gøre med en særlig god årgang, og samtidig den mest eftertragtede type af alle portvinstyper.

Traditionelt har portvinsproducenterne erklæret – eller deklareret, som man gerne siger – Vintage tre gange i hvert årti.

Det gør de, når de klimatiske forhold i løbet af året har været optimale, og druerne derfor er modnet på den helt rigtige måde.

Vintage er nemlig portvin lavet på druer af den bedste kvalitet, fra de bedste marker og kun i de bedste årgange.

De kan drikkes unge, hvis man er til kraftige, ungdommelige, frugtige og tanninfyldte vine, men de er især velegnet til at blive gemt i kælderen og det i op til adskillige årtier alt efter årgang.

Gemmes flaskerne i kælderen træder den friske frugt og bærsmag langsomt i baggrunden til fordel for en rundere og mere nuanceret, moden vin.VORES PORTVIN

Klassisk vintage og Single Quinta Vintage

En del af de store huse fremstiller stadig kun Vintage ca. tre gange i hvert årti.

Men i dag eksisterer der i Douro mange mindre producenter og vingårde, som næsten deklarerer hvert år, ligesom de store huse også laver Single Quinta Vintage med afsæt i en enkelt vingård eller andre former for anden vine de år, hvor de ikke laver klassisk Vintage.

Endelig findes der også Vintage portvin fra enkeltmarker, hvoraf den mest berømte er Noval Nacional.

I modsætning til Single Quinta Vintage er klassisk Vintage et blend, hvor druematerialet kommer fra vingårde med forskellige beliggenheder i området, og dermed med forskelligt terroir.

Samtidig er Vintage som al portvin et blend af forskellige druesorter med hver deres karaktertræk, hvor de mest benyttede er Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cão, Tinta Barroca og Touriga Francesa.

Det endelige blend afspejler husets stil, men da hvert år giver forskelligt resultat, er der selvfølgelig også forskelle år for år. 

Fremstillingen

Når druerne er høstet i efteråret, går arbejdet i kælderen i gang.

Druerne sorteres, afstilkes og presses, og for Vintage sker det sidste ofte stadig ved fodkraft i et stort stenkar, kaldet en lagar.

Når portugiserne ofte siger, at Vintage laves i marken, mens Tawny laves i kælderen, er det kun delvist sandt.

Vejr og høst spiller en større rolle for Vintage, men vindmageren skal stadig beslutte, hvilket blend af druer fra hvilke marker, han eller hun ønsker at bruge, ligesom der er mange forskellige muligheder under selve fremstillingsprocessen.

F.ex. betyder tidspunktet, hvor gæringen stoppes ved at tilsætte aquardente (77 % alkohol), om vinen bliver mere tør eller sød i stilen.

Derefter følges vinens udvikling inden det besluttes om kvaliteten er god nok til Vintage eller ej.
Er den det, indleveres der prøver til portvinsinstituttet (IVDP), hvor den anonymt gennemgår tekniske og kemiske analyser, ligesom den bliver testet af et smagepanel.

Bliver vinen godkendt som værende af Vintage-kvalitet, bliver den 2-3 år efter høsten flasket og sendt på markedet. 

Opbevaring

Nu begynder dens lange liv i flasken, hvor den langsomt udvikler sig.

Vinen er nemlig ikke filtreret, hvorfor den har stort udviklingspotentiale.

Vintage skal opbevares liggende i et køligt og mørkt rum.

Hvis man gerne vil opbygge en vinkælder med forskellige Vintage portvine, er det en god idé at købe dem med det samme, når de sendes på markedet, da priserne hurtigt stiger.

En gammel Vintage port kan godt være en bekostelig investering. 

Vintage til mad

Når Vintage portvin skal drikkes, bør man rejse flasken op ca. et døgns tid inden den skal drikkes.

Så kan bundfaldet falde ned, hvilken er en fordel, når flasken dekanteres.

Her kan man enten bruge et filter eller hælde forsigtigt og stoppe, inden bundfaldet kommer med.

Vintage bør serveres ved samme temperatur som rødvin, altså 16-18 grader, og kan nydes alene eller til mad.

Ung Vintage er udmærket som ledsager til en rød peberbøf, til desserter med chokolade eller til blåskimmeloste som en engelsk stilton.

Mere modne udgaver kan drikkes til et ostebord eller nydes for sig selv.

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.