Når julen banker på døren, handler det om at sammensætte en lækker julemenu med både mad og vin. Men hvad bør du egentlig drikke til flæskesteg, and og alt den gode julemad?
Det kan du læse mere om herunder, hvor vi kommer med vores bedste tips.
Vin til andestegen
Hvis der skal andesteg på bordet juleaften, kan du se frem til en smagfuld men også fed ret, der på samme tid hører til i den tunge og mørke ende, når det kommer til fjerkræ. Derfor vil en rødvin være det oplagte valg til andestegen.
Hvis du serverer and med klassisk sødt tilbehør som svesker, brunede kartofler og rødkål, og det en god idé at matche denne sødme i vinen. Andesteg er en kraftig ret, og derfor kan den sagtens klare en vin med en høj alkoholprocent. Her kunne det være oplagt med en skøn Amarone eller Ripasso, som begge byder på høje alkoholprocenter.
Se vores udvalg af rødvine her!
Vin til flæskesteg
Flæskestegen er en anden klassiker på julebordet. Her er der også tale om fed mad, mens de sprøde svær også kan bringe et meget salt element til retten. Dertil serveres der typisk det samme tilbehør som til and som eksempelvis sød rødkål, brunede kartofler og lignende.
Alt dette skal du tage højde for i valg af vin. Her vil en vin med en høj alkoholprocent og en god mængde af tannin være et godt valg. Alkoholen og tanninernes syre spiller godt op mod flæskestegens fedme, mens et element af sødme i vinen også er vigtig, så den også kan drikkes ovenpå en mundfuld med søde svesker eller brunede kartofler. Her vil en Ripasso også gå fint til eller en klassisk Zinfandel, som vil passe godt til det søde tilbehør.
Mangler du også en vin til risalamanden? Her vælger mange at servere en god portvin.