Ripasso

Ripasso som vintype er kendt som Amaronens ”lillebror”.

En populær rødvin fra vinregionen Veneto, hvor også produktionen af Amarone finder sted.

Veneto er en meget aktiv vinregion med mange vinhuse, og tegner sig for en stor del af den samlede italienske vinproduktion.

Ripasso produceres i Valpolicella og på de samme druesorter som den noget dyrere Amarone.

Betegnelsen Ripasso kommer fra det italienske udtryk ”ripassare”, som betyder at gennemstrømme eller passere.SE UDVALGET AF RIPASSO VINE I BUTIKKEN HER

Ripasso starter som en Valpolicella vin, men når gæringsprocessen er afsluttet for Amaronens vedkommende, pumper man kvaset fra Amaronen over til den noget mere spinkle Ripasso, hvor en anden gæring så igangsættes.

Vinen får et boost på alle parametre – lige fra farveintensitet til højere alkohol, struktur og smag.

Det er denne proces der har tildelt Ripassoen sit tag som ”lillebror” eller ”baby” Amarone.

En superlækker vinoplevelse, som byder på mange af de samme kvaliteter, som man kender fra Amaronen – selvfølgelig bare i en mere neddroslet udgave.

Valpolicella Ripasso

Man har gennem flere årtier kunnet købe Ripasso vine fra Veneto, men det var først i 2007, at Valpolicella Ripasso fik sin officielle klassifikation.

En klassifikation med mere kontrol og strengere krav til produktionen.

Tidligere kunne man kalde en Valpolicella vin for Ripasso, hvis den blot var fremstillet på delvis tørrede druer, det man også kalder for appassimento.

Efter 2007 skal en Valpolicella Ripasso have gennemgået en anden gæring på kvaset fra Amaronen, hvilket giver ret god mening.

Der er en forholdsvis stor prisforskel på en Amarone og en Ripasso, hvilket først og fremmest hænger sammen med den noget længere vinifikationsproces for en Amarone.

En proces som ikke blot afspejler sig i prisen, men også i vinens smag og udtryk. En Ripasso er mere afdæmpet ift. en Amarone vin, både når det kommer til alkohol, smag, struktur, tanniner og syre.

Når en Ripasso er fremstillet på de bedste druer og med en dygtig vin mager ved roret, kan det være en sublim vinoplevelse.

Men der findes desværre også mange middelmådige Ripasso vine, som en vellavet Valpolicella Superiore med lethed kan overgå.

De tre musketerer

Til fremstillingen af en Valpolicella Ripasso anvender man 2-3 druesorter.

Den mest populære druesort i Valpolicella og Veneto er uden tvivl Corvina druen, som anvendes til alle Valpolicella vine.

Corvina betragtes som den fineste af de tre druesorter i Valpolicella, og er pga. sit tykke skind meget velegnet til tørring, da den ikke udsættes for råd og svamp som flere af de andre druesorter.

Den anden druesort som anvendes til en Ripasso er Rondinella, som er kendt for at levere et stort stabilt høstudbytte, og som derfor altid kan kompensere for Corvina og Molinara. Sidstnævnte druesort, Molinara, anvendes primært i små mængder og som blandingsdrue.

Den leverer en ret lys druemost med højt indhold af frugtsyre. Med den rette vin mager ved roret kan denne treenighed levere nogle fantastiske vinoplevelser.

Mikroklimaet og vinmarkernes beliggenhed har også stor indflydelse på den færdige Ripasso.

Druernes kvalitet og karakteristika afspejler de omgivelser vinstokken står plantet i, hvilket igen er med til at sætte sit helt personlige præg på den færdige vin.

SE UDVALGET AF RIPASSO VINE I BUTIKKEN HER

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.