Alsace Vin

Alsace vin er indbegrebet af kølig læskende hvidvin tappet på høje, slanke flasker, der også kaldes for flûtes.

En bjergtagende vinregion ved Frankrigs østgrænse, som gennem tiderne både har været på tyske og franske hænder.

En gudesmuk vinregion i et eventyrlandskab af bølgende bjergtoppe, hvor man finder den ene flotte borgruin efter den anden, oplyst af et grønt sanseligt flor af den ene idylliske vinmark efter den anden.

På disse betagende skråninger finder man mere end 4.000 passionerede vinavlere, som hvert år frembringer den ene herlige aftapning efter den anden.

Hele 90% af den samlede vinproduktion i Alsace består af hvidvine, men denne historiske vinregion er også leveringsdygtige i andre vintyper som rødvin, mousserende vin og søde dessertvine.

Vinstilen i Alsace

Vinregionen Alsace ligger trygt i læ af bjergkæden Vogeserne, hvilket giver et tørt og solskinsrigt klima, som kombineret med en kompleks geoteknisk undergrund skaber særdeles attraktive vilkår for vinproduktion.

Alsace ligger ned til Rhinen med Vogeserne i ryggen og med fri udsigt til tyske Schwarzwald på den modsatte side af Rhinen.

Alsace er en gastronomisk og kulturel smeltedigel med det bedste fra de to nabolande, Frankrig og Tyskland.

En region, som har mange ligheder med nabolandet i Rhinlandet, men som også adskiller sig i stil og udtryk indenfor især hvidvine.

Hoveddruen i Alsace er Gewürztraminer, som er en kraftig og krydret druesort, som oprindelig har sit navn fra byen Tramin i Sydtyrol, hvor druesorten oprindeligt stammer fra.

Druesorter i Alsace

De otte druesorter er:

  • Riesling
  • Gewürztraminer
  • Pinot Gris
  • Pinot Blanc (Chardonnay)
  • Muscat
  • Pinot Noir
  • Sylvaner
  • Chasselas

Pinot Blanc, som egentlig er Chardonnay i Alsace, men som ifølge lovgivningen ikke må sælges og markedsføres under navnet ”Chardonnay”, vinder mere og mere udbredelse.

Pinot Blanc er en taknemmelig druesort som modner ret tidligt, og som er nem at fremstille god vin på. 

Pinot Blanc er også basisdrue i de skønne Crémant d’ Alsace vine, og skaber i Alsace gode tørre hvidvine uden den store aromapalette, men med frisk vedholdende syre og moderat alkoholstyrke.

Vinregionen Alsace producerer i dag otte større varietale vine, som siden 1900-tallet er blevet kraftigt rationaliseret, da man tidligere praktiserede en inddeling af druesorterne i henholdsvis ”ædle” og ”andre” druesorter.

90% af vinproduktionen i Alsace er hvidvine, hvilket afspejler sig i de otte druesorter.

Gewürztraminer og Muscat er mere påvirkelige overfor klimaet, hvilket regionens mere end 4.000 vinavlere har forsøgt at kompensere for ved at plante lidt af alle de otte druesorter, hvor af Riesling tegner sig for hele 20% af alle tilplantede vinmarker i Alsace.

Appellationerne i Alsace

Alsace fik sin officielle AOC-status i 1962 med den regionale appellation Alsace eller Vin d’ Alsace.

I 1976 definerede man appellationen Crémant d’ Alsace, hvilket skulle sikre en ensartethed i fremstillingen af denne populære mousserende vintype, som i dag tegner sig for ca. 25% af vinproduktionen i AOC Alsace.

Nye og strengere appellationer

I 2011 fik regionen indført yderligere to appellationer, som har til formål at supplere den oprindelige AOC Alsace med strengere krav til vinfremstillingen – herunder beplantningstæthed, druesorter, beskæring og udbytte blot for at nævne nogle eksempler.

De to nye appellationer hedder henholdsvis AOC Alsace Communales og AOC Alsace Lieux-dits, hvoraf sidstnævnte er endnu strengere end AOC Alsace Communales.

Alsace Grand Cru

Alscace Grand Cru blev indført som appellation i 1975, og tæller i dag mere end 50 Grand Cru vinmarker eller Lieux-dits, som tilsammen kun står for ca. 5% af den samlede vinproduktion i Alsace.

For mange forbrugere står Grand Cru som noget af det ypperste indenfor vinproduktion, og er implicit en garanti for store vinoplevelser. Desværre er det ikke altid tilfældet, og Alsace Grand Cru er ingen undtagelse.

Alsace Grand Cru byder selvfølgelig på mange gode vinmarker og producenter, som til fulde lever op til deres Grand Cru-status, men der er desværre også en del producenter og kooperativer, som producerer middelgode Grand Cru vine, som desværre lukrerer på det gode navn.

En af årsagerne til denne svingende kvalitet indenfor Grand Cru vine, skal findes i den enkelte producents store spredning af sine vinmarker, hvor disse ofte har meget forskelligartede jordbundsforhold, hvilket afstedkommer vine af meget svingende kvalitet.

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.