0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

 0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

Alsace Vin

Alsace vin er indbegrebet af kølig læskende hvidvin tappet på høje, slanke flasker, der også kaldes for flûtes.

En bjergtagende vinregion ved Frankrigs østgrænse, som gennem tiderne både har været på tyske og franske hænder.

En gudesmuk vinregion i et eventyrlandskab af bølgende bjergtoppe, hvor man finder den ene flotte borgruin efter den anden, oplyst af et grønt sanseligt flor af den ene idylliske vinmark efter den anden.

På disse betagende skråninger finder man mere end 4.000 passionerede vinavlere, som hvert år frembringer den ene herlige aftapning efter den anden.

Hele 90% af den samlede vinproduktion i Alsace består af hvidvine, men denne historiske vinregion er også leveringsdygtige i andre vintyper som rødvin, mousserende vin og søde dessertvine.

Vinstilen i Alsace

Vinregionen Alsace ligger trygt i læ af bjergkæden Vogeserne, hvilket giver et tørt og solskinsrigt klima, som kombineret med en kompleks geoteknisk undergrund skaber særdeles attraktive vilkår for vinproduktion.

Alsace ligger ned til Rhinen med Vogeserne i ryggen og med fri udsigt til tyske Schwarzwald på den modsatte side af Rhinen.

Alsace er en gastronomisk og kulturel smeltedigel med det bedste fra de to nabolande, Frankrig og Tyskland.

En region, som har mange ligheder med nabolandet i Rhinlandet, men som også adskiller sig i stil og udtryk indenfor især hvidvine.

Hoveddruen i Alsace er Gewürztraminer, som er en kraftig og krydret druesort, som oprindelig har sit navn fra byen Tramin i Sydtyrol, hvor druesorten oprindeligt stammer fra.

Druesorter i Alsace

De otte druesorter er:

  • Riesling
  • Gewürztraminer
  • Pinot Gris
  • Pinot Blanc (Chardonnay)
  • Muscat
  • Pinot Noir
  • Sylvaner
  • Chasselas

Pinot Blanc, som egentlig er Chardonnay i Alsace, men som ifølge lovgivningen ikke må sælges og markedsføres under navnet ”Chardonnay”, vinder mere og mere udbredelse.

Pinot Blanc er en taknemmelig druesort som modner ret tidligt, og som er nem at fremstille god vin på. 

Pinot Blanc er også basisdrue i de skønne Crémant d’ Alsace vine, og skaber i Alsace gode tørre hvidvine uden den store aromapalette, men med frisk vedholdende syre og moderat alkoholstyrke.

Vinregionen Alsace producerer i dag otte større varietale vine, som siden 1900-tallet er blevet kraftigt rationaliseret, da man tidligere praktiserede en inddeling af druesorterne i henholdsvis ”ædle” og ”andre” druesorter.

90% af vinproduktionen i Alsace er hvidvine, hvilket afspejler sig i de otte druesorter.

Gewürztraminer og Muscat er mere påvirkelige overfor klimaet, hvilket regionens mere end 4.000 vinavlere har forsøgt at kompensere for ved at plante lidt af alle de otte druesorter, hvor af Riesling tegner sig for hele 20% af alle tilplantede vinmarker i Alsace.

Appellationerne i Alsace

Alsace fik sin officielle AOC-status i 1962 med den regionale appellation Alsace eller Vin d’ Alsace.

I 1976 definerede man appellationen Crémant d’ Alsace, hvilket skulle sikre en ensartethed i fremstillingen af denne populære mousserende vintype, som i dag tegner sig for ca. 25% af vinproduktionen i AOC Alsace.

Nye og strengere appellationer

I 2011 fik regionen indført yderligere to appellationer, som har til formål at supplere den oprindelige AOC Alsace med strengere krav til vinfremstillingen – herunder beplantningstæthed, druesorter, beskæring og udbytte blot for at nævne nogle eksempler.

De to nye appellationer hedder henholdsvis AOC Alsace Communales og AOC Alsace Lieux-dits, hvoraf sidstnævnte er endnu strengere end AOC Alsace Communales.

Alsace Grand Cru

Alscace Grand Cru blev indført som appellation i 1975, og tæller i dag mere end 50 Grand Cru vinmarker eller Lieux-dits, som tilsammen kun står for ca. 5% af den samlede vinproduktion i Alsace.

For mange forbrugere står Grand Cru som noget af det ypperste indenfor vinproduktion, og er implicit en garanti for store vinoplevelser. Desværre er det ikke altid tilfældet, og Alsace Grand Cru er ingen undtagelse.

Alsace Grand Cru byder selvfølgelig på mange gode vinmarker og producenter, som til fulde lever op til deres Grand Cru-status, men der er desværre også en del producenter og kooperativer, som producerer middelgode Grand Cru vine, som desværre lukrerer på det gode navn.

En af årsagerne til denne svingende kvalitet indenfor Grand Cru vine, skal findes i den enkelte producents store spredning af sine vinmarker, hvor disse ofte har meget forskelligartede jordbundsforhold, hvilket afstedkommer vine af meget svingende kvalitet.

grape fruits on the vines

Pinot Noir Druen

Pinot Noir: Dronningen af Vindruer Når vi taler om ædle druesorter, kan Pinot Noir ikke undlades. Dette er en druesort, der er kendt som “Dronningen af Vindruer,” og det er

Læs mere »
salmon sushi on a ceramic plate

Vin til sushi

Vin til Sushi Sushi er en gastronomisk oplevelse, og hvad bedre end at sammensætte to gastronomiske oplevelser. Med et måltid sushi og den rigtige vin kan oplevelsen nå nye højder.

Læs mere »
steak on table near wineglass

Vin til oksemørbrad

Vin til oksemørbrad Er du på udkig efter en vin til oksemørbraden, er du kommet det rette sted. Med udgangspunkt i den enkle version af oksemørbraden, skal denne suppleres med

Læs mere »
deer looking backwards

Vin til vildt

Vin til vildt Vildtsæsonen er skudt i gang, og den rette vin til middagen skal findes. Vinen fremhæver alle de gode smage i maden, og skal du have et måltid

Læs mere »
wine and pizza

Vin til pizza

Vin til pizza Hvis du gerne vil have endnu mere ud af smagsoplevelsen, når der skal pizza på bordet, er en god vin til pizza det oplagte valg. Men hvilken

Læs mere »
red meat with chili pepper and green spies

Vin til oksekød

Vin til oksekød Vin og oksekød er et sikkert match, men det kræver, at du vælger den rette flaske til lige netop det stykke kød, du planlægger at servere. Men

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.