Amarone

Amarone som vintype hører til blandt danskernes foretrukne rødvin fra Italien.

Amaronens popularitet hænger sammen med danskernes årelange rejselyst til området omkring Gardasøen, hvor man sydvest for Gardasøen finder vinområdet Valpolicella.

Vinregionen, hvor den store Amarone bliver produceret.

Amaronen nyder som rødvin stor popularitet i Danmark og resten af Skandinavien, hvor dens karakteristika passer godt til vores madkultur og højtider.

Amaronen er en vintype, som fik sit helt store gennembrud i starten af 90’erne, og som stadigvæk er en populær vin – især til vores fede danske julemad.

Desværre er der stor forskel på kvaliteten, og en Amarone er ikke bare en Amarone, hvilket er en udbredt misforståelse blandt mange danske vinelskere.

Amarone della Valpolicella

I den populære vinregion Veneto finder man Valpolicella, som er ophavsland for den klassiske Amarone.

I Valpolicella benytter man 3-4 forskellige druesorter til fremstillingen af en Amarone.

Kongedruen i en Amarone hedder Corvina, som er udbredt i det nordøstlige Italien.

Dens egenskaber er ret unikke i tilblivelsen af en Amarone, idet dens tykke skind gør den velegnet til tørring – det man også benævner som Appassimento metoden.

De klassiske druesorter til en Amarone er:

  • Corvina
  • Corvinone
  • Rondinella
  • Molinara

Sidstnævnte anvendes ikke i ret stor stil, og som regel kun som blandingsdrue i fx en Amarone, hvor den tilfører vinen høj frugtsyre.

I Valpolicella producerer man både en tør og en sød Amarone udgave. Den søde udgave hedder Recioto della Valpolicella, som er en super lækker dessertvin.

Modernister og traditionalister

Valpolicella er som i så mange andre regioner opdelt i to lejre – modernisterne, som praktiserer moderne produktionsmetoder eller de mere traditionelle, som producerer efter gamle principper og traditioner.

To forskellige produktionsmetoder, som skaber vine med forskellige karakteristika.

Modernisterne opbevarer blandt andet deres druer i moderne afkølede rum med automatiseret ventilation, hvor traditionalisterne praktiserer den gamle udtørring af druerne på net og i små kasser på loftet med naturlig ventilation.

Amaronen er kongevinen i Valpolicella, og kun de bedste druer benyttes til denne vin.

Det kan tage helt op til 6-8 år fra vinen kommer på træfade til den bliver tappet på flaske.

Normalt fadlagrer en Amarone i to år, men hvis der er tale om en Amarone Riserva, skal den fadlagre i min. 4 år, hvor vinmageren er forpligtet til hvert år at indsende prøver af vinen til godkendelse.

En Amarone i Riserva kvalitet koster noget mere end en normal DOCG Amarone della Valpolicella.

DOCG klassifikationen stiller også krav til vinfremstillingen, hvor blandt andet mængden af restsukker maksimalt må udgøre 0,4%.

Derudover skal alkoholprocenten i en Amarone ligge på min. 14%, men oftest ligger alkoholprocenten på ca. 15-16%.

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.