Overordnet kan portvinstyperne deles op i farver. Der er hvid, rosé, rød og brun.
Den røde portvinsfamilie kaldes gerne Ruby – det engelske ord for den rubinrøde farve, som ung, flaskelagret portvin har.
Ruby er også navnet på standardudgaven, men ellers omfatter Ruby-familien Reserva Ruby, Late Bottled Vintage, Crusted Port og Vintage.
Fremstillingen
I modsætning til den brune Tawny lagrer Ruby kun få år på fad, inden den flaskes.
Al portvin er lavet på et blend af druesorter med hver deres særlige karaktertræk.
Gæringen stoppes ved at tilsætte quardente, hvorfor portvin har en alkoholprocent på ca. 20 og er sødere, da der er mere restsukker tilbage.
Almindelig Ruby er en blanding af vin fra flere årgange, lagret i 2-3 år, enten på store træfade kaldet balseiros eller på cement- eller ståltanke.
Målet er at skabe en blød og imødekommende rød portvin, som har de karakteristiske egenskaber for typen.
Frisk frugt med et tydeligt præg af røde eller mørke bær eller måske blommer, pænt med syre og bløde tanniner, men selvfølgelig ikke så stor kompleksitet, som hos LBV og Vintage.
Ruby Reserva
Er druerne af bedre kvalitet, kan de benyttes til Reserva Ruby.
Her er der også tale om vin fra 2-3 forskellige årgange, som dog har lagret i længere tid (3-5 år) på store fade for at blive lidt rundere i smagen.
At der benyttes store fade og ikke små pipas skyldes, at man netop vil undgå oxidation og dermed den udvikling, som karakteriserer Tawny.
Mange huse markedsfører deres Reserva Ruby under forskellige navne.
Servering
Almindelig Ruby er filtreret og drikkeklar.
Den har altså ikke behov for yderlig flaskelagring eller dekantering – med mindre du ønsker at ilte den lidt.
Den bør dog drikkes inden for en overskuelig tid, når først proppen er af, da den ellers mister friskheden og bliver doven ligesom rødvin.
Ruby portvin bør serveres ved 16-18 grader eller endog endnu køligere.
Stil flasken i køleskabet, når den er åben, så holder den sig længere.
En for varm portvin, som har stået bagerst i skabet i mange år, er ingen nydelse.
Anvendelse
Ruby portvin er velegnet til desserter, f.ex. desserter med chokolade eller bær, samt til bløde, cremede oste som brie eller camembert.
De er også gode til at lave en fyldig og intens sovs, hvis portvinen koges ind, ligesom der findes mange forslag til drinks med Ruby portvin.