Portvin Ruby

Overordnet kan portvinstyperne deles op i farver. Der er hvid, rosé, rød og brun.

Den røde portvinsfamilie kaldes gerne Ruby – det engelske ord for den rubinrøde farve, som ung, flaskelagret portvin har.

Ruby er også navnet på standardudgaven, men ellers omfatter Ruby-familien Reserva Ruby, Late Bottled Vintage, Crusted Port og Vintage.

Fremstillingen

I modsætning til den brune Tawny lagrer Ruby kun få år på fad, inden den flaskes.

Al portvin er lavet på et blend af druesorter med hver deres særlige karaktertræk.

Gæringen stoppes ved at tilsætte quardente, hvorfor portvin har en alkoholprocent på ca. 20 og er sødere, da der er mere restsukker tilbage.

Almindelig Ruby er en blanding af vin fra flere årgange, lagret i 2-3 år, enten på store træfade kaldet balseiros eller på cement- eller ståltanke.

Målet er at skabe en blød og imødekommende rød portvin, som har de karakteristiske egenskaber for typen.

Frisk frugt med et tydeligt præg af røde eller mørke bær eller måske blommer, pænt med syre og bløde tanniner, men selvfølgelig ikke så stor kompleksitet, som hos LBV og Vintage.

Ruby Reserva

Er druerne af bedre kvalitet, kan de benyttes til Reserva Ruby.

Her er der også tale om vin fra 2-3 forskellige årgange, som dog har lagret i længere tid (3-5 år) på store fade for at blive lidt rundere i smagen.

At der benyttes store fade og ikke små pipas skyldes, at man netop vil undgå oxidation og dermed den udvikling, som karakteriserer Tawny.

Mange huse markedsfører deres Reserva Ruby under forskellige navne.

Servering

Almindelig Ruby er filtreret og drikkeklar.

Den har altså ikke behov for yderlig flaskelagring eller dekantering – med mindre du ønsker at ilte den lidt.

Den bør dog drikkes inden for en overskuelig tid, når først proppen er af, da den ellers mister friskheden og bliver doven ligesom rødvin.

Ruby portvin bør serveres ved 16-18 grader eller endog endnu køligere.

Stil flasken i køleskabet, når den er åben, så holder den sig længere.

En for varm portvin, som har stået bagerst i skabet i mange år, er ingen nydelse.

Anvendelse

Ruby portvin er velegnet til desserter, f.ex. desserter med chokolade eller bær, samt til bløde, cremede oste som brie eller camembert.

De er også gode til at lave en fyldig og intens sovs, hvis portvinen koges ind, ligesom der findes mange forslag til drinks med Ruby portvin.

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.