0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Portvin Tawny

Tawny er betegnelsen både for en portvinstype og for standardudgaven af samme type – akkurat som Ruby er det for de røde portvine.

Men i modsætning til Ruby har en Tawny lagret længere tid på træfad. Derved ændrer den karakter og farve.

Den rene røde frugt træder i baggrunden til fordel for aromaer som mandler, nødder, valnødder, kaffe samt tørrede frugter som rosiner, svesker og figner.

Farven spænder fra det rødbrune over det læderbrune til det orangebrune, fra det mørke til det lyse. 

Fremstilling

Al portvin er baseret på en blanding af forskellige druesorter, som bidrager med hver deres karaktertræk til den færdige vin.

Ses bort fra den særlige fadlagrede årgangsvin Colheita er der også tale om et blend af portvin fra forskellige årgange.

Tawny lagres først på store fade og siden på pipas – træfade på ca. 550 liter, som ligger stablet lagrene i Vila Nova de Gaia lige overfor Porto.

Der bruges udelukkende brugte fade af egetræ.

Den almindelige standard Tawny lagrer i ca. tre år, hvorefter den klargøres, filtreres og flaskes. Colheita og Tawny med alder får lov til at ligge i flere år.

Det kan være svært at se forskel på almindelig Tawny og almindelig Ruby, da den korte tid på fad ikke har betydet de helt store ændringer farvemæssigt.

Men smagen af tørret frugt og nødder fornemmes tydeligt, selv om der også stadig er præg af frisk frugt og bær.

Reserva Tawny

Reserva Tawny er et kvalitetstrin højere end almindelig Tawny.

En Reserve Tawny er lagret i 6-7 år på fad, er ofte baseret på lidt bedre druemateriale og har større kompleksitet end standardudgaven.

Den længere tid på fad giver mere udprægede fadnoter og mindre frisk frugt, men de enkelte huses stilart kan variere betydeligt.

Nogle huse vælger at navngive deres Portvin for Tawny Reserva. 

Servering

En Tawny er drikkeklar, når den sendes på markedet. Den behøver ikke dekantering, og som andre portvine med T-prop kan den holde sig i længere tid, når blot proppen sættes i igen.

Men stil flasken køligt, f.ex. i køleskabet, hvor den kan holde sig frisk i flere måneder i modsætning til Vintage portvin.  

Tawny bør ikke drikkes ved stuetemperatur, men lidt køligere (14-16 grader).

Den kan dog også serveres direkte fra køleskabet, idet temperaturen hurtigt stiger, når først vinen er i glasset.

I Portugal er der mange, som sætter stor pris på et afkølet glas Tawny som aperitif eller efter middagen, f.ex. serveret med lidt nødder eller nougat.

Det kunne vi godt lære af herhjemme, hvor vi bedst kender portvin som dessertvin.

Men Tawny er nu også velegnet til desserter med tørrede frugter eller æblekage.

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »

Mosel Vin

Mosel er et stort vinproducerende område i Tyskland, der frem for alt producerer hvidvin. Hvidvinen fra Mosel er kendt for sin friske syre, og du kan overordnet set få meget

Læs mere »

Loire vin

Loire er en flod og et stort vinområde, der går fra midten af Frankrig over en by som Tours og ud til Atlanterhavskysten og byen Nantes. Det meste Loire-vin produceres

Læs mere »

Pauillac Vin

Pauillac vin er en af de hæderkronede vine fra Bordeaux, som har gjort området så berømt, og hvis fineste udgaver giver uforlignelige smagsoplevelser. Pauillac stammer fra markerne omkring byen Pauillac,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.