Portvinsdruer

Portugal er et af de lande, der har flest særegne druesorter, som ikke findes i andre lande.

Men med deres fremmedartede navne er de ikke særlig kendte uden for Portugal.

Alene i Douro-regionen vokser der mere end 100 forskellige sorter, hvoraf de 30 er anbefalet til portvin.

Al portvin er et blend af flere forskellige druesorter, som enten vokser i hver deres mark eller i gamle blandede vinmarker – de såkaldte Vinha Velhas, som kan indeholde hele 30-40 forskellige sorter.

Det normale er, at der indgår en håndfuld forskellige druesorter i fremstillingen af portvin.

De mest populære røde druesorter er Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cão, Tinta Barroca og Touriga Franca, men også sorter som Tinta Amarela og Sousão har deres fortalere.

Blandt de hvide sorter, som bruges til at lave hvid portvin, kan nævnes Codega, Malvasia Fina, Rabigato, Gouveio, Arinto, Viosinho og Moscatel.

For såvel de hvide sorter som de røde gælder, at de også bruges til fremstilling af bordvine i Douro og i andre regioner.

De mest benyttede røde sorter fortjener lidt flere ord på vejen.

Touriga Nacional

Af mange anset for det bedste og mest respekterede druesort i Portugal og derfor også som den fineste portvinsdrue.

Den udgør rygraden i portvinen på samme måde som Cabernet Sauvignon i Bordeaux.

Foruden Douro-regionen vokser den også i Dão, Ribatejo og Alentejo, ligesom den er begyndt at blive plantet i andre lande.

Det er en tykskindet drue, som er rig på frugt, farve og tanniner. Den giver en god struktur og stort lagringspotentiale.

Den har en intens duft og koncentreret smag med florale noter som violer og mørke bær.

Desværre giver den også lavt udbytte, hvilket faktisk betød, at den var ved at uddø sidst i 70´erne, hvor der blev tænkt mere i kvantitet end kvalitet.

Det skete heldigvis ikke, og i dag nyplantes der, så den menes at udgøre ca. 3 % af vinarealet.

Tinta Roriz

I Spanien kender vi den bl.a. som Tempranillo eller Tinto del Pais.

I Portugal har den også flere navne, idet den i Alentejo kaldes Aragones, mens den altså i Douro hedder Tinta Roriz.

Det er den næstmest plantede druesort i hele Portugal.

Den giver større udbytte end Touriga Nacional og giver samtidig en rig og potent vin med masser af farve, tanniner og krydderier samt en kompleks duft af blommer og mørke skovbær og måske lidt tobak eller kaffe.

Tinta Roriz vokser bedst i varme, modner tidligt og er mere følsom overfor nedbør, hvorfor den gerne plukkes inden der kommer efterårsregn.

Den er ikke så syreholdig, men har godt med sukker, hvilket giver højere alkoholprocent.

Touriga Franca

Det er den mest plantede drue til portvin og udgør ca. 22 % af arealet med vinmarker.

Den kaldes også for Tinta Franca eller Touriga Francesa, men trods navnet har den ikke noget med Frankrig at gøre.

Det er en robust drue, som tåler varme og ikke er så udsat for sygdomme, hvorfor den giver større udbytte.

Den har tyk skal, giver god struktur, tanniner og farve, men har lavt sukkerindhold og derfor alkoholsvag.

Meget aromatisk, ligefrem parfumeret, og tilfører florale noter til blandingen.

Tinto Cão

En af de ældste sorter i Douro, men ikke så udbredt og var ligeledes tæt på at uddø i 70´erne.

Foruden Douro vokser den også i Dão, Bairrada og Ribatejo.

Tinta Cão er meget resistent overfor sol og varme. Den modner sent – ofte først i november – og giver meget lavt udbytte.

Indholdet af sukker og syre er højt, og så er den aromatisk med florale noter samt skovbær, jordbær og solbær.

Den giver elegance og finesse til vinen og har stort lagringspotentiale. Navnet betyder i øvrigt ”rød hund”.

Tinta Barroca

En nyere druesort i Douro med ”kun” omkring 100 år på bagen. Der er tale om en krydsning af Mourisco (som også benyttes til portvin) og Touriga Nacional.

Druen bruges næsten udelukkende som blend, hvor den er velegnet med sin mørke farve. Barroca betyder skygge på portugisisk, og sorten vokser faktisk bedst i skygge og i lidt fugtig jord.

Druerne er medium store og har tynd skal.

Får den for meget sol, bliver den marmeladeagtig, men får den modsat for lidt vil den være meget syreholdig. Giver aroma af blomster og krydderier.

Vin til sushi

Sushi er en gastronomisk oplevelse, og hvad bedre end at sammensætte to gastronomiske oplevelser. Med et måltid sushi og den rigtige vin kan oplevelsen nå nye højder. Find den rette

Læs mere »

Vin til oksemørbrad

Er du på udkig efter en vin til oksemørbraden, er du kommet det rette sted. Med udgangspunkt i den enkle version af oksemørbraden, skal denne suppleres med en vin, der

Læs mere »

Vin til vildt

Vildtsæsonen er skudt i gang, og den rette vin til middagen skal findes. Vinen fremhæver alle de gode smage i maden, og skal du have et måltid med vildt, anbefaler

Læs mere »

Vin til pizza

Hvis du gerne vil have endnu mere ud af smagsoplevelsen, når der skal pizza på bordet, er en god vin til pizza det oplagte valg. Men hvilken vin drikker man

Læs mere »

Vin til oksekød

Vin og oksekød er et sikkert match, men det kræver, at du vælger den rette flaske til lige netop det stykke kød, du planlægger at servere. Men hvad du skal

Læs mere »

Vin til lam

Lammesteg er et fantastisk stykke kød, og derfor skal det naturligvis parres med en god vin, så du får den bedst mulige smagsoplevelse. Men hvilken vin skal du vælge, når

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.