OPLEV HELE VORES ØKO-UDVALG I SHOPPEN HER
I EU blev reglerne for økologisk vin (eller organic wine, som det hedder på engelsk) fastlagt ved lovgivning i 2012.
Nu blev der ikke kun stillet krav i marken, men også under selve fremstillingen – krav, som skal overholdes, hvis man vil certificeres.
Økologisk vindyrkning
Ved økologisk vindyrkning skal man generelt undgå industrielle forbindelser som f.ex. gødning, ukrudtsmidler, svampemidler og pesticider samt alt der er blevet genmodificeret.
Med andre ord må der ikke anvendes menneskeskabte midler dog med undtagelse af Bordeauxvæske og lignende.
I forhold til konventionel vindyrkning, som ofte benævnes som konventionel eller kemisk vindyrkning, forsøger man ved økologisk vin at bekæmpe skadedyr og sygdomme med teknikker som løvdækkekontrol og anvendelse af naturlige organiske stoffer.
Den vigtigste strategi indenfor økologisk vindyrkning er stimulering og vedligeholdelse af jordbunden, således man skaber en bæredygtig grobund for mikroorganismer, som giver stærke og sunde vinstokke.
Som gødning anvender man organisk kompost, som forbedrer strukturen og fremmer mikroorganismerne i jordbunden uden at selve vinstokken gødes.
Man søger en langsom frigivelse af næringsstofferne i jorden uden at selve vinplanten bliver fodret med næringsstoffer.
Økologi i vinkælderen
I kælderen er der regler for ”økologiske fremgangsmåder og behandlingsmetoder”, som det hedder.
Det er f.ex. ikke tilladt at øge koncentrationen ved nedkøling, ændre alkoholindholdet eller stabilisere vinens syreindhold ved elektrodialyse.
Endvidere må man bruge langt færre tilsætningsstoffer end ved konventionel vin og i mindre mængder.
Det gælder f.ex. tilsætning af svovl (SO2) for at forlænge vinens levetid.
Her må der i rødvin være op til 100 mg svovl pr. liter og i hvidvin op til 150 mg pr. liter, hvor de maksimale mængder i konventionel vin er henholdsvis 150 og 200 mg pr. liter.
Da reglerne er omfattende, og det samtidig kan være en besværlig og dyr proces at opnå godkendelse, er der mange producenter, som følger reglerne uden dog at have certifikat på det.
Her må man så vælge at tro på dem eller ej, da der ikke er nogen kontrol.