Økologisk Vin

OPLEV HELE VORES ØKO-UDVALG I SHOPPEN HER

I EU blev reglerne for økologisk vin (eller organic wine, som det hedder på engelsk) fastlagt ved lovgivning i 2012.

Nu blev der ikke kun stillet krav i marken, men også under selve fremstillingen – krav, som skal overholdes, hvis man vil certificeres.

Økologisk vindyrkning

Ved økologisk vindyrkning skal man generelt undgå industrielle forbindelser som f.ex. gødning, ukrudtsmidler, svampemidler og pesticider samt alt der er blevet genmodificeret.

Med andre ord må der ikke anvendes menneskeskabte midler dog med undtagelse af Bordeauxvæske og lignende.

I forhold til konventionel vindyrkning, som ofte benævnes som konventionel eller kemisk vindyrkning, forsøger man ved økologisk vin at bekæmpe skadedyr og sygdomme med teknikker som løvdækkekontrol og anvendelse af naturlige organiske stoffer.

Den vigtigste strategi indenfor økologisk vindyrkning er stimulering og vedligeholdelse af jordbunden, således man skaber en bæredygtig grobund for mikroorganismer, som giver stærke og sunde vinstokke.

Som gødning anvender man organisk kompost, som forbedrer strukturen og fremmer mikroorganismerne i jordbunden uden at selve vinstokken gødes.

Man søger en langsom frigivelse af næringsstofferne i jorden uden at selve vinplanten bliver fodret med næringsstoffer.

Økologi i vinkælderen

I kælderen er der regler for ”økologiske fremgangsmåder og behandlingsmetoder”, som det hedder.

Det er f.ex. ikke tilladt at øge koncentrationen ved nedkøling, ændre alkoholindholdet eller stabilisere vinens syreindhold ved elektrodialyse.

Endvidere må man bruge langt færre tilsætningsstoffer end ved konventionel vin og i mindre mængder.

Det gælder f.ex. tilsætning af svovl (SO2) for at forlænge vinens levetid.

Her må der i rødvin være op til 100 mg svovl pr. liter og i hvidvin op til 150 mg pr. liter, hvor de maksimale mængder i konventionel vin er henholdsvis 150 og 200 mg pr. liter.

Da reglerne er omfattende, og det samtidig kan være en besværlig og dyr proces at opnå godkendelse, er der mange producenter, som følger reglerne uden dog at have certifikat på det.

Her må man så vælge at tro på dem eller ej, da der ikke er nogen kontrol.

OPLEV HELE VORES ØKO-UDVALG I SHOPPEN HER

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.