0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

 0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon er en gryderet, en simreret, slowfood cooking – kært barn har mange navne.

Men én ting er helt sikker – Boeuf Bourguignon er en fantastisk velsmagende simreret, som med sin skønne smag, saft og kraft og sit rustikke udseende, er indbegrebet af fransk kogekunst, når det er bedst. Ægte madkærlighed fra det franske køkken.

Boeuf Bourguignon fortjener kun de bedste råvarer og forkæles med en hel flaske rødvin og et glas Calvados.

Calvados er fransk æblebrændevin, som fremstilles ved at destillere gæret æblesaft (cider), som produceres i det naturskønne Calvados distrikt i Normandiet i Frankrig.

Destillatet behandles på samme måde som cognac og er en fantastisk smagsgiver til simreretter og saucer, som tilfører maden en unik, karakteristisk smag- en slags umami, den femte smag.

Det er ikke forbudt, lige at smage på den skønne Calvados, inden den tilsættes retten.

Boeuf Bourguignon kan med fordel laves dagen i forvejen, så retten rigtig kan nå at sætte sig.

Du kan anvende mange forskellige kødtyper til Boeuf Bourguignon. Denne gang faldt jeg over et godt tilbud, hvor man kunne få en tykkamsteg til ca. 60 kr. pr. kg.

Generelt er det sådan, at jo billigere et stykke kød du vælger, jo længere tid skal det simre, men selv et stykke inderlår kan blive mørt som smør, så prøv dig frem.

Antal personer: 8
Tilberedningstid: 60 min.

Ingredienser:

Boeuf Bourguignon

  • 1½ kg. oksebov eller tykkam
  • 4 spsk. hvedemel
  • 400 gr. bacontern
  • 1 hel flaske god rødvin – fx Cotes du Rhône eller Bourgogne
  • 1 dl. calvados eller cognac
  • Ca. 3 dl. oksebouillon
  • 2 kviste persille
  • 2 kviste frisk timian
  • 2 kviste frisk rosmarin
  • 1 porre
  • 4-5 gulerødder
  • 3 fed hvidløg
  • 1 stort løg
  • Salt og friskkværnet peber
  • Olie til stegning

Grønsagsfyld

  • 12-15 små snackgulerødder
  • 15 små skalotteløg
  • 1 stor bakke champignon eller svampe
  • Smør til stegning

Fremgangsmåde:

Boeuf Bourguignon

  • Oksekødet skæres i store tern på ca. 5 x 5 cm. En stor tykbundet gryde varmes op til middel varme og baconternene tilsættes. Baconternene brunes i ca. 15 min., hvorefter de hældes over i en skål.
  • Gulerødderne skrælles og skæres i grove stykker. Løget pilles og skæres i grove både. Porren renses og skylles og skæres ligeledes i grove stykker.
  • Oksekødet brunes af flere omgange i fedtstoffet fra baconternene og krydres med salt og friskkværnet peber. Det brunede oksekød lægges over i en skål og gryden holdes varm. Tilsæt evt. lidt olie i gryden, inden du påbegynder stegningen af grøntsagerne.
  • Gulerødder, løg og porre brunes i gryden ved middel varme. Oksekødet og baconen hældes tilbage i gryden, hvorefter der drysses med mel og hakket hvidløg.
  • Herefter tilsættes den skønne Calvados, som bruser af i gryden, inden rødvinen hældes i gryden. Kvistene af persille, timian og rosmarin bindes sammen til en buket med kødsnor.
  • Der skrues ned for varmen og låget lægges på gryden. Boeuf Bourguignon skal nu simre i min. 2 timer, gerne meget længere.

Grøntsagsfyld

Gulerødder og champignon renses og skalotteløgene pilles. Vand bringes i kog i en gryde, hvorefter gulerødderne tilsættes og koges i ca. 4 min. Gulerødderne skal stadigvæk have bid.
Skalotteløgene steges møre i en pande med smør ved svag varme i ca. 5 min. Herefter lægges de over på en tallerken, og de rensede champignoner lynsteges i panden i 1-2 min.
Grøntsagsfyldet vendes i retten lige før servering.

Serveringsforslag:

Boeuf Bourguignon er en fantastisk efterårs- og vinterspise, som går rigtig godt i spænd med gratineret kartoffelmos toppet med lidt friskrevet parmesan.

Forslag til valg af vin

Boeuf Bourguignon betyder “oksekød i rødvin” – en utrolig velsmagende simreret, som fortjener en god flaske rødvin som ledsager.

Du kan enten vælge at lade simreretten være den dominerende part ved middagsbordet, og fx servere en Bourgogne eller oversøisk Pinot Noir til dette Gude måltid.

Eller også kan du gå den modsatte vej, og vælge en vintype, som både besidder en vis varme, struktur, tanniner og en krydret aroma palette.

Her kan du fx vælge en rødvin fra det sydlige Rhône, eller en Barbera fra Norditalien.

Du kan også med fordel tænke Syrah/Shiraz og gå efter en varm oversøisk Shiraz fra fx Australien.

Personligt vil jeg vælge en let afkølet Bourgogne som den diskrete ledsager til Boeuf Bourguignon.

En vintype, som ikke stjæler opmærksomheden fra dette overdådige måltid.

Velbekomme.

grape fruits on the vines

Pinot Noir Druen

Pinot Noir: Dronningen af Vindruer Når vi taler om ædle druesorter, kan Pinot Noir ikke undlades. Dette er en druesort, der er kendt som “Dronningen af Vindruer,” og det er

Læs mere »
salmon sushi on a ceramic plate

Vin til sushi

Vin til Sushi Sushi er en gastronomisk oplevelse, og hvad bedre end at sammensætte to gastronomiske oplevelser. Med et måltid sushi og den rigtige vin kan oplevelsen nå nye højder.

Læs mere »
steak on table near wineglass

Vin til oksemørbrad

Vin til oksemørbrad Er du på udkig efter en vin til oksemørbraden, er du kommet det rette sted. Med udgangspunkt i den enkle version af oksemørbraden, skal denne suppleres med

Læs mere »
deer looking backwards

Vin til vildt

Vin til vildt Vildtsæsonen er skudt i gang, og den rette vin til middagen skal findes. Vinen fremhæver alle de gode smage i maden, og skal du have et måltid

Læs mere »
wine and pizza

Vin til pizza

Vin til pizza Hvis du gerne vil have endnu mere ud af smagsoplevelsen, når der skal pizza på bordet, er en god vin til pizza det oplagte valg. Men hvilken

Læs mere »
red meat with chili pepper and green spies

Vin til oksekød

Vin til oksekød Vin og oksekød er et sikkert match, men det kræver, at du vælger den rette flaske til lige netop det stykke kød, du planlægger at servere. Men

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.