Tag dine gæster med storm med denne lækre opskrift på laksetatar med sennepsmayo, eller gør lidt ekstra ud af hverdagen og overrask dine nærmeste.
Laksetatar med sennepsmayo er en skøn forret, for dem der godt kan lide laks.
Utrolig nem at tilberede og smager som en drøm. Perfekt i selskab med en kølig Chardonnay.
Vi havde forleden lavet denne opskrift på laksetatar med sennepsmayo, da vi havde inviteret et hold venner over til spisning.
Det var en stor succes. De smørristede rugbrødsstænger som tilbehør satte lige prikken over i’et og alle var vildt begejstrede over denne forret.
Laksetatar med sennepsmayo er en oplagt forret en varm sommerdag i selskab med et glas køligt hvidvin, eller som et indslag til nytårsmenuen.
Antal personer: 6
Tilberedningstid: 40 min.
Ingredienser:
- 350 gr. røget laks
- 350 gr. fersk laks uden ben og skind
- 1 stort rødløg
- Ca. 2½ spsk. dijonsennep
- 1½ dl. mayonnaise
- ½ citron
- ½ potte friskhakket purløg
- 1 potte friskhakket kørvel
- ½ potte friskhakket dild
- ½ potte friskhakket persille
- Salt og friskkværnet peber
- Rugbrød uden kerner
- Smør
Fremgangsmåde:
- Den ferske og røgede laks skæres i fine små tern. Hvis du har købt et helt stykke fersk laks, skal du filetere det i tynde skiver, inden du hakker det i små tern. Den røgede laks plejer jeg at købe som “sliced”, hvor laksen er fileteret og blot skal hakkes i fine tern.
- Rødløget pilles og hakkes fint.
- Tag en skål og bland den hakkede laks med det finthakkede rødløg.
- Hak alle de forskellige krydderurter fint og vend dem sammen i laksen sammen med 1½ spsk. dijonsennep. Det hele røres godt sammen og smages til med salt, friskkværnet peber og saften fra ½ citron. Herefter stilles skålen i køleskabet indtil servering.
- Rør mayonnaisen sammen med 1 spsk. dijonsennep og smag den til med salt og friskkværnet peber. Hæld mayonnaisen op i en sprøjtepose og stil posen på køl.
- Rugbrødet smøres med rigtig Lurpak smør og ristes gyldent og sprødt på en tør, varm pande. Skær det ristede rugbrød ud i aflange, smalle skiver.
- Laksetatar med sennepsmayo skal anrettes på hver sin tallerken. Tag en kagering på ca. 10 cm. og placér den midt på tallerkenen. Fyld laksetataren i kageringen og pres det lidt sammen, så laksetataren beholder sin form, når kageringen fjernes.
- Sprøjt fire små portioner sennepsmayonnaise på tallerkenen og pynt med en stilk dild, lidt finthakket purløg og en blomst fra eks. en alpeviol.
Forslag til valg af vin
Hvilken vintype skal man vælge til en lækker forret som laksetatar med sennepsmayo?
Laks er en af de federe fisketyper, som kræver en vin med en god portion syre, og en vis portion fylde.
Syren er med til at give den fede fisk modspil, og her er især tre druetyper meget velegnede – Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc.
Da der er tale om røget og fersk røget laks behøver du ikke en vin med voldsom stor fylde og struktur. Du kan med fordel vælge en lettere udgave af Chardonnay med mindre fadpræg – f.ex. en skøn Chablis fra Bourgogne eller en mousserende vintype som Champagne eller Cremant.
Er du mere til Riesling eller Sauvignon Blanc, vil en hvidvin fra Alsace eller Mosel med en god portion frisk syre være en herlig ledsager.