0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

 0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

Vinen har bobler

Skal en vin være behæftet med prikkende bobler, når det ikke er en mousserende vintype?

Det korte svar er nej. Selvfølgelig skal en rødvin ikke have en mousserende eller brusende effekt, når du åbner flasken og hælder vinen i glasset.

Jeg har personligt oplevet, at flere vine ligefrem har skudt proppen op i loftet pga. eftergæring, og så er den helt gal.

Her har vinmageren med andre ord haft en rigtig dårlig dag og sovet i timen.

Druesorter som f.ex. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto og Sangiovese har et højt naturligt syreindhold, hvilket ofte kan give en prikkende og stikkende fornemmelse på tungen, som samtidig får vinen til at virke frisk og struktureret.

Det må ikke sammenlignes med vinens kulsyreindhold, og kan sommetider føre til en ubegrundet mistanke om eftergæring i vinen.

I vintyper med et naturligt højt sukkerindhold som f.ex. de frugtintense syditalienske rødvine, som får masser af sol og varme, vil syreindholdet også være tilsvarende højt, men neutraliseres af den store mængde sukker. 

Alle vintyper indeholder kulsyre, hvor kulsyren er med til at tilføre vinen friskhed og vitalitet.

Kulsyren opstår under selve produktionen, hvor gær og sukker omdannes til alkohol under gæringsprocessen.

Under eftergæringen har kulsyren mulighed for at slippe væk i de ikke hermetisk lukkede ståltanke, men bliver vinen først aftappet på flaske, hvor vinen stadigvæk eftergærer, ja, så står vi med en vin behæftet med eftergæring, og i værste tilfælde en vin der er udrikkelig.

En vis mængde kulsyre er normalt

Kulsyre afgiver som sagt friskhed til vinen, og er normalt forekommende i både røde og hvide vintyper.

Hvidvin indeholder mest kulsyre, hvor vinmageren bevidst tilstræber en større mængde kulsyre for at tilføre hvidvinen sit friske og læskende udtryk.

Det er ikke unormalt, at en hvidvin indeholder mellem 500-1000 mg/l – igen alt efter vintype.

Mousserende vine som f.ex. Champagne kan komme helt op på 2500-4000 mg/l.

Her oplever man virkelig den prikkende mousserende fornemmelse på tungen, og de glinsende nuancer i glasset som små liflige stjerneskud.

Kulsyreindhold i forskellige vintyper:

  • Rødvin (100-200 milligram kulsyre pr. liter)
  • Hvidvin (500-1000 milligram kulsyre pr. liter)
  • Mousserende vin (2500-4000 milligram kulsyre pr. liter)

Eftergæring i vin

Eftergæring i vin opstår når det naturlige sukkerindhold eller yderligere tilsat sukker endnu ikke er blevet omdannet til alkohol i vinen.

Med andre ord har man fået aftappet en vin, hvor gæringsprocessen ikke har været afsluttet.

Det kan også skyldes, at der stadigvæk har været gær tilbage i vinen – evt. vildgær, som forårsager eftergæringen i flasken.

Eftergæringen afgiver kulsyre i flasken, og da denne er blevet hermetisk lukket med prop eller skruelåg, kan kulsyren ikke slippe væk og ophober sig således i flasken.

Resultatet er små prikkende bobler i vinen, og en svagt brusende effekt når man skænker vinen.

I værste tilfælde kan presset fra kulsyren i flasken få korkproppen til at ryge af, hvorefter vinen vil bruse op af flasken som en rystet cola.

Det er heldigvis sjældent, at det går så galt, og ofte vil man ikke ligge mærke til, at vinen faktisk er behæftet med en smule eftergæring, da det meste af kulsyren stille og roligt har kunnet undslippe vinen gennem proppen.

grape fruits on the vines

Pinot Noir Druen

Pinot Noir: Dronningen af Vindruer Når vi taler om ædle druesorter, kan Pinot Noir ikke undlades. Dette er en druesort, der er kendt som “Dronningen af Vindruer,” og det er

Læs mere »
salmon sushi on a ceramic plate

Vin til sushi

Vin til Sushi Sushi er en gastronomisk oplevelse, og hvad bedre end at sammensætte to gastronomiske oplevelser. Med et måltid sushi og den rigtige vin kan oplevelsen nå nye højder.

Læs mere »
steak on table near wineglass

Vin til oksemørbrad

Vin til oksemørbrad Er du på udkig efter en vin til oksemørbraden, er du kommet det rette sted. Med udgangspunkt i den enkle version af oksemørbraden, skal denne suppleres med

Læs mere »
deer looking backwards

Vin til vildt

Vin til vildt Vildtsæsonen er skudt i gang, og den rette vin til middagen skal findes. Vinen fremhæver alle de gode smage i maden, og skal du have et måltid

Læs mere »
wine and pizza

Vin til pizza

Vin til pizza Hvis du gerne vil have endnu mere ud af smagsoplevelsen, når der skal pizza på bordet, er en god vin til pizza det oplagte valg. Men hvilken

Læs mere »
red meat with chili pepper and green spies

Vin til oksekød

Vin til oksekød Vin og oksekød er et sikkert match, men det kræver, at du vælger den rette flaske til lige netop det stykke kød, du planlægger at servere. Men

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.

Cookie-samtykke med Real Cookie Banner