0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

 0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

Vin til mad

Vin til mad komplementerer hinanden på smukkeste vis.

I flere sydeuropæiske lande har vinen sin faste plads ved middagsbordet som en helt naturlig del af de daglige hovedmåltider, hvor vinens rolle her i Danmark ofte har karakter af ”sofahyggevin”, og hvor vin til selve måltidet hører sig weekenderne til.

Pift madlavningen op med ”vinrester”

Men mad og vin behøver ikke kun nydes hver for sig, men kan i harmonisk samspil løfte måltider op til nye usete højder.

Du kan med stor fordel inddrage både rødvin og hvidvin i din madlavning – også uden det sprænger dit madbudget.

Hvis du af og til nyder et godt glas vin eller to, har du højest sandsynlig oplevet, at stå tilbage med en lille slat den efterfølgende dag.

Har vinen ellers været forseglet efter brug, kan du sagtens nyde resten af vinen den efterfølgende dag – ja, helt op til 3-4 dage efter åbning kan visse vintyper holde sig.

Opbevaring i køleskab forlænger vinens holdbarhed og er gældende for både rødvine og hvidvine.

Men hov.
Hvorfor ikke anvende vinen i din madlavning?
Og står der ikke simreretter eller hjemmelavet pastasauce på madplanen, kan du med fordel fryse vinen ned i en isterningepose, og efter behov tage nogle terninger op til din madlavning – præcis som med boullionterninger.

Det er da ansvarlighed og forebyggelse af madspild der vil noget. Intet går til spilde.

9 gode råd om madlavning med vin:

  1. Først og fremmest skal vinen være drikkelig (læs: du vil kunne nyde et glas af vinen). Derudover må vinen ikke have prop, dens aromapalette skal være intakt og virke frisk, og samtidig må den ikke smage eller lugte af eddike.
  2. Du kan anvende de fleste rødvine – også de sødmefulde, syditalienske frugtbomber. 
  3. Søde hvidvine har færre anvendelsesmuligheder som f.ex. en Riesling Spätlese eller en sød krydret Gewurztraminer. Her vil sprøde og tørre hvidvine uden fadlagring være at foretrække.
  4. Anvend en vin i din madlavning mellem 50,00-100,00 kr. Det kan ikke betale sig at benytte en dyr vin i maden, da vinens potentiale ikke vil kunne smages. Det giver kun mening at anvende en dyr vin i maden, såfremt du kun skal tilsætte en lille smule vin, og du i forvejen skal have en dyr vin til måltidet. På denne måde undgår du at skulle bekoste to vine, men kan nøjes med en.
  5. Jo længere tilberedning, jo billigere vin. En simreret kræver ikke nogen dyr vin, og her kan du med fordel anvende en ganske almindelig ”hverdagsvin” til en flad 50’er. Her kan du godt snyde lidt, for 10 min. inden servering kan du evt. lige tilsætte lidt ekstra god rødvin til retten, som vil få retten til at smage af den noget dyrere vin. Skal du derimod lave en rødvinsglace, kan du med fordel benytte en lidt dyrere vintype, da vinens kvaliteter vil kunne smages i glacen. 
  6. Alkoholen fordamper gradvis jo længere tilberedningstid. I en simreret vil alkoholen være helt væk efter godt og vel tre timer – afhænger dog helt af mængden af vin i retten og alkoholstyrken.
  7. Vin i mad fremhæver vinens specielle karakteristika som f.ex. sødme, syre og tanniner, og tilfører maden en bredere aromapalette og dybde, som er med til at løfte måltidet. Vin er et magisk krydderi til dit måltid!
  8. Vin kan også med fordel anvendes som marinade. En vinmarinade gør kødet mere mørt, og forstærker desuden smagen i kødet. Du kan med fordel hælde lidt af marinaden ved kødet, når du tilbereder det, såfremt kødet skal steges eller grilles.
  9. Vin i mad må aldrig dominere smagen og være gennemtrængende, men skal blot pifte retten op med endnu flere skønne aromaer og dufte.

Har du ikke lige har en ”vinrest” ved hånden, kan du også pifte en sauce eller simreret op med lidt Sherry, Marsala eller Calvados, som har samme magiske indvirkning på måltidet.

Prøv dig frem og find den rette balance.

grape fruits on the vines

Pinot Noir Druen

Pinot Noir: Dronningen af Vindruer Når vi taler om ædle druesorter, kan Pinot Noir ikke undlades. Dette er en druesort, der er kendt som “Dronningen af Vindruer,” og det er

Læs mere »
salmon sushi on a ceramic plate

Vin til sushi

Vin til Sushi Sushi er en gastronomisk oplevelse, og hvad bedre end at sammensætte to gastronomiske oplevelser. Med et måltid sushi og den rigtige vin kan oplevelsen nå nye højder.

Læs mere »
steak on table near wineglass

Vin til oksemørbrad

Vin til oksemørbrad Er du på udkig efter en vin til oksemørbraden, er du kommet det rette sted. Med udgangspunkt i den enkle version af oksemørbraden, skal denne suppleres med

Læs mere »
deer looking backwards

Vin til vildt

Vin til vildt Vildtsæsonen er skudt i gang, og den rette vin til middagen skal findes. Vinen fremhæver alle de gode smage i maden, og skal du have et måltid

Læs mere »
wine and pizza

Vin til pizza

Vin til pizza Hvis du gerne vil have endnu mere ud af smagsoplevelsen, når der skal pizza på bordet, er en god vin til pizza det oplagte valg. Men hvilken

Læs mere »
red meat with chili pepper and green spies

Vin til oksekød

Vin til oksekød Vin og oksekød er et sikkert match, men det kræver, at du vælger den rette flaske til lige netop det stykke kød, du planlægger at servere. Men

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.

Cookie-samtykke med Real Cookie Banner