Barolo

Barolo er uden tvivl en af Italiens helt store rødvine – en vin som af mange bliver omtalt som ”kongevinen”.

En verdenskendt vintype, som er elsket af mange vinelskere verden over.

Barolo bliver produceret i den norditalienske vinregion Piemonte, som ligger i provinsen Langhe.

Du finder Barolo vinhuse i både Langhe og 11 andre italienske kommuner i Piemonte.

Kommunerne i Baroloens hjemland

 • Barolo
 • Serralunga d’Alba
 • Castiglione Falletto
 • Monforte d’Alba
 • Cherasco
 • Verduno
 • Diano d’Alba
 • Grinzane Cavour
 • Novello
 • Roddi
 • La Morra

Vintypen med de mange karaktertræk

Barolo fremstilles i Piemonte på 100% Nebbiolo – en druesort som har tilpasset sig det norditalienske klima og stort set kun forefindes i denne vinregion.

Nebbiolo er en gammel blå italiensk druesort, som gennem århundreder har tilpasset sig klimaet, og som leverer vine med et meget stort lagringspotentiale.

En Barolo må først frigives efter hele 38 måneders lagring, hvoraf de 18 måneder skal være på egetræsfade.

Skal man op i Riserva kvalitet skal den lagre i min. 50 måneder.

Hvorvidt lagringen skal foregå på nye eller brugte egetræsfade, afhænger helt af om vinmageren tilhører den gamle eller nye ”Barolo-skole”.

En Barolo er som ung vin indelukket og ikke særlig gæstfri, og har et lagringspotentiale på min. 15-20 år.

Man har eksempler på Barolo vine, som selv med 40-50 år på dåbsattesten stadigvæk har leveret en stor positiv vinoplevelse.

Modernister og traditionalister

Barolo er som vintype i dag meget efterspurgt blandt vinelskere verden over.

Vinelskere, som ønsker at investere i vin med lagring for øjemed, og så de personer, der ønsker er stor her-og-nu vinoplevelse.

To modsætninger, som har opdelt de norditalienske vinhuse i to lejre – henholdsvis modernister og traditionalister.

Den store forskel består i selve vinifikationsprocessen.

Modernisterne praktiserer en kort fermenteringsproces på maks. 10 dage.

Dvs. den periode hvor drueskallerne er i kontakt med druemosten, hvilket har stor indflydelse på mængden af tanniner i den endelige vin.

Jo mere righoldig en vin er på tanniner, jo større lagringspotentiale, men desværre også mere lukket og ugæstfri i dens unge år.

Udover en kort fermenteringsproces, vælger modernisterne også ofte at anvende nye egetræsfade, hvilket gør vinen mere blød og harmonisk, og dermed imødekommende som ung.

En produktionsmetode, som er til stor glæde for vinelskere verden over.

Traditionalisterne derimod praktiserer en fermenteringsproces på helt op til 30 dage, hvilket sikrer maksimalt udtræk af tanniner i vinen.

Det store indhold af tanniner sikrer vinen et stort lagringspotentiale, men gør desværre også vinen lukket og tæt som ung.

En Barolo produceret efter disse teknikker er derfor det helt oplagte valg, hvis man går efter at lagre vinen i flere årtier.

Hvorvidt vinhuset tilhører modernisterne eller traditionalisterne kan man ofte læse sig frem til på vinhusets hjemmeside.

Vinen med de mange ansigter

En Barolo vil qua sit store lagringspotentiale skifte udtryk og karakter med alderen.

Den går fra en lys okkerrød farve til mørk rustrød farve i glasset. Jo ældre en Barolo er, jo mere blød og harmonisk en vin vil du opleve.

Tanninerne er blevet mere fløjlsbløde og velintegrerede i vinen, og rent smagsmæssigt udvikler vinen sig også fra det friske frugtige udtryk af røde bær, svampe og trøfler med noter af florale elementer til det mere tørre udtryk, som byder på urter og blomster.

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.