Vin fra Rioja

Rioja er et vinområde i Spanien, hvor der produceres lækre vine af samme navn. Området Rioja bliver opdelt i treforskellige regioner:

  • Rioja Baja i øst
  • Rioja Alta i vest
  • Rioja Alavesa i nord-vest

Der kan være store forskelle på vinene fra de forskellige områder i Rioja. Markernes beliggenhed, klimaet og selvfølgelig den enkelte producents filosofi har en indflydelse på hver enkel Rioja-vin.

Forskellige men store smage fra Rioja

Områderne Rioja Alta og Rioja Alavesa ligger tættest på Atlanterhavet og Sierra Cantabria-bjergene. Havets indflydelse kombineret med markernes højere beliggenhed gør vinene fra disse to områder mere elegante og sprøde af syre. Det varmere klima i Rioja Baja i øst bevirker, at andelen af den sent modnende Garnacha-drue er mere udbredt her.

Riojas vigtigste druesort er Tempranillo, der i mange tilfælde bliver suppleret af den omtalte Garnacha, Graciano og Mazuelo-drue. 90% af vinene fra Rioja er rødvin, men du finder også velsmagende hvidvine og lidt rosévin fra området i Spanien.

Fire forskellige klassificeringer af Rioja-vin

Vinproduktion i Rioja går langt tilbage i historiebøgerne, men det var først i 1860, at området blev kendt verden over. Her flyttede vinproducenter fra Bordeaux til Rioja for at dyrke vin pga. vinlusenes hærgen i Frankrig.

Rioja vin bliver inddelt i fire forskellige klassificeringer:

  • Rioja
  • Crianza
  • Reserva
  • Gran Reserva

Rioja er nederst på listen med almindelige Rioja-vine, der maksimalt har lagret et år, inden de bliver frigivet. Det er ofte vine, der skal nydes, når de er unge. Crianza skal mindst lagres i 24 måneder, hvoraf 12 af månederne er på fad, og de resterende 12 måneder er på flaske. Reserva lager et år mere end Crianza – altså i alt 36 måneder. Her skal de 24 af månederne være på fad. Gran Reserva tager fem år om at blive frigivet. Gran Reserva er mindst 24 måneder på fad og 36 måneder på flaske.

Vælg den rette vin i vores udvalg

Hos Winther vin finder du velsmagende vine fra Rioja, der beviser, hvilken forskellighed vinene fra området har. Det er derfor et spændende område at gå opdagelse i og nyde klassificeringernes forskellige egenskaber.

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.