Som det gælder indenfor andre former for fødevarer, er der også på vinområdet en øget interesse for økologi.
Vinproducenterne er i stigende grad opmærksomme på, hvad de tilsætter i marken eller senere under fremstillingsprocessen.
Men det er ikke et spørgsmål om enten-eller.
For det første er der også mange konventionelle producenter, der reducerer mængden af tilsætningsstoffer uden dog at tage skridtet fuldt ud og opnå certificering.
For det andet er der flere ”bevægelser” og regelsæt inden for området, hvilket kan gøre det svært af få overblik.
Vin produceret på almindelig vis
Vin, der produceres på almindelig vis, og altså hverken er økologisk eller biodynamisk, kaldes for konventionel vin.
Der er dog ikke helt frit spil i marken eller i vinkælderen.
Den almindelige vinlovgivning og især i EU opstiller en lang række regler om f.ex. druesammensætning og tilsætningsstoffer.
Disse regler skal selvfølgelig følges.
Vin af økologisk dyrkede druer
Her gælder visse skærpede regler i vinmarken, men ikke i kælderen under fremstillingen.
I marken må der ikke benyttes kunstgødning eller sprøjtes mod pesticider.
Det er dog forsat tilladt at sprøjte med f.eks. den såkaldte Bordeauxvæske (kobber, kalk og vand), som bekæmper svampesygdomme som meldug.
Efter høsten under selve vinificeringen gælder de samme regler som ved konventionel vin, men man kan selvfølgelig forestille sig, at producenter, der tager hensyn i marken, også gør det i kælderen.