Hvor længe kan vin holde sig?

Kort og godt – så længe kan vin holde sig

  • Ganske almindelige ”hverdagsvine” skal nydes indenfor 2-3 år
  • Hvidvin og rosévin skal nydes indenfor de første par år
  • Tanninholdige rødvine – evt. med fadlagring har det største lagringspotentiale
  • Følg løbende med i vinens udvikling, hvis du har flere på lager
  • Duft, smag og betragt vinen i glasset inden du afsiger din endelige dom over vinen
  • Generelt skal frugtintense rødvine fra f.ex. Syditalien nydes indenfor 3-5 år
  • Søde dessertvine og portvin kan ofte holde sig længere
  • Er vinen først blevet åbnet, og du ikke får nydt hele flasken, så på med proppen og i køleskabet med den
  • En hvidvin i køleskab kan holde sig i ca. 2 dage
  • En rødvin i køleskab kan holde sig i ca. 3 dage – jo ældre en vin, jo hurtigere bliver den flad og dårlig

Med andre ord – hvornår er vin blevet for gammel og udrikkelig? Det kan du læse mere om i vores indlæg om vins holdbarhed her.

Og har hvidvin lige så stort lagringspotentiale som rødvin? Forvirringen er ofte stor, når snakken rundt om middagsbordet falder på vin og dens gemmepotentiale.

For vin er en organisk fødevare, som med tiden bukker under for tidens tand, og ender med at blive udrikkelig.

Og når først proppen er blevet trukket, er der igen stor forskel på, hvor længe vinen vil holde sig frisk og kraftfuld.

Tidligere skulle mange vine lagre i adskillige år, før de havde udviklet sig tilstrækkeligt til at levere en god vinoplevelse – det man også kalder for det optimale modningstidspunkt.

Nutidens forbrugere vil det anderledes – de gider ikke vente i 10 eller 15 år, inden den nyindkøbte vin kan nydes til fulde.

I dag efterspørger forbrugerne drikkeklare vine, som kan nydes her-og-nu, hvilket har medført ændrede produktionsmetoder hos producenterne.

De store klassikere fra Bordeaux, Piemonte og Montalcino kræver stadigvæk en del år på langs, inden de har nået det optimale modningstidspunkt.

Prøv at sortér efter holdbarhed på webshoppen

Hvilke faktorer har indflydelse på vinens levetid

Vin er som sagt en organisk fødevare, som på sigt bliver dårlig og mister sin kraft og frugt.

Der er rigtig mange faktorer der har indflydelse på lagringspotentialet i en vin som f.ex. frugtsyre, tanniner, struktur og antioxydanter samt tilsætning af sulfitter i konventionelle og delvis økologiske vine.

Mængden af tanniner i en vin forlænger lagringspotentialet betydeligt, hvilket minimerer behovet for tilsætning af sulfitter i vinen.

Fadlagring på egetræsfade er også med til at forlænge vinens levetid, hvilket både gør sig gældende ved rødvin og hvidvin.

Disse vintyper har følgende lagringspotentiale:

  • Beaujolais (rødvin) 0-3 år
  • Bordeaux (hvidvin) 4-10 år
  • Bordeaux (rødvin) 6-25 år
  • Cabernet Sauvignon (rødvin) 5-12 år
  • Champagne, Vintage 5-25 år
  • Champagne, Non-Vintage 0-2 år
  • Chardonnay (hvidvin) 0-5 år
  • Chianti (rødvin) 0-15 år
  • Gewurztraminer 0-4 år
  • Merlot (rødvin) 2-6 år
  • Portvin (Colheita) 5-60 år
  • Portvin (Ruby) 0-5 år
  • Portvin (Tawny) 5-20 år
  • Portvin (Vintage) 10-100 år
  • Rioja (rødvin) 5-10 år
  • Syrah (rødvin) 5-10 år
  • Vouvray (hvidvin) 0-5 år
  • White Zinfandel (rosé) 0-2 år
  • Zinfandel (rødvin) 5-10 år

Følg med i vinens udvikling

De mange ”hverdagsvine” egner sig ikke til længere tids lagring. De er skabt til at blive drukket med det samme, og op til 5 år efter høståret. Anderledes forholder det sig med de store topvine som f.ex. Barolo, Brunello di Montalcino og Bordeaux. Disse vine er særligt interessante for vinentusiaster, idet disse vintyper takket være deres store lagringspotentiale er spændende at følge under deres modningsproces.

Hvad skal man så kigge efter ved en vin? De fleste rødvine vil med tiden danne bundfald, hvilket er helt naturligt i en vin med nogle år på bagen. Vinen må derimod ikke være uklar, da det kan skyldes en bakterie- eller svampeinfektion, som i værste fald kan være sundhedsskadelig.

Hvidvin ændrer også farve med alderen. De bliver generelt mørkere med tiden, men hvis vinen ligefrem er blevet brunlig, kan det være et udtryk for at vinen er blevet for gammel. Hvidvin og rosévin kan, som en tommelfingerregel, holde sig i et par år uåbnet, men igen afhænger det af vintypen. Flere hvidvine fra Bordeaux har f.ex. et lagringspotentiale på 10-15 år.

Vin til fjerkræ

Hvis du leder efter en god vin at servere til fjerkræ, så vil du have mange gode muligheder, der både befinder sig i rødvinens og hvidvinens domæne. Det afhænger af

Læs mere »

Vin til fisk

Når der skal fisk på bordet, så er det næsten uden undtagelse en hvidvin, der vil være det bedste valg, når du skal finde den vin, der skal ledsage måltidet.

Læs mere »

Vin til svinekød

Når der skal et godt stykke svinekød på bordet, så fortjener kødet en vin, der kan ledsage smagsoplevelsen og skabe en smuk harmoni mellem mad og vin. Svinekød kommer i et

Læs mere »

Vin fra Saint-Èmillion

Saint-Èmillion er et vindistrikt i Bordeaux-regionen, der er hjem for nogle af de bedste og mest prestigefyldte rødvine, som Frankrig har at byde på. Grands Crus-vinene fra Saint-Èmillion er vin

Læs mere »

Veneto Vin

Veneto er en region i det nordøstlige Italien, og det er her du stifter bekendtskab med de berømte vine Ripasso, Valpolicella og Amarone Della Valpolicella. Disse robuste vine fra Veneto

Læs mere »

Toscana Vin

Toscana er et smukt område, der er at finde i trekanten mellem Genova, Bologna og Rom på den italienske vestkyst. Toscansk vin er blevet en kilde til mange gode oplevelser,

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.