Kort og godt – så længe kan vin holde sig
- Ganske almindelige ”hverdagsvine” skal nydes indenfor 2-3 år
- Hvidvin og rosévin skal nydes indenfor de første par år
- Tanninholdige rødvine – evt. med fadlagring har det største lagringspotentiale
- Følg løbende med i vinens udvikling, hvis du har flere på lager
- Duft, smag og betragt vinen i glasset inden du afsiger din endelige dom over vinen
- Generelt skal frugtintense rødvine fra f.ex. Syditalien nydes indenfor 3-5 år
- Søde dessertvine og portvin kan ofte holde sig længere
- Er vinen først blevet åbnet, og du ikke får nydt hele flasken, så på med proppen og i køleskabet med den
- En hvidvin i køleskab kan holde sig i ca. 2 dage
- En rødvin i køleskab kan holde sig i ca. 3 dage – jo ældre en vin, jo hurtigere bliver den flad og dårlig
Med andre ord – hvornår er vin blevet for gammel og udrikkelig? Det kan du læse mere om i vores indlæg om vins holdbarhed her.
Og har hvidvin lige så stort lagringspotentiale som rødvin? Forvirringen er ofte stor, når snakken rundt om middagsbordet falder på vin og dens gemmepotentiale.
For vin er en organisk fødevare, som med tiden bukker under for tidens tand, og ender med at blive udrikkelig.
Og når først proppen er blevet trukket, er der igen stor forskel på, hvor længe vinen vil holde sig frisk og kraftfuld.
Tidligere skulle mange vine lagre i adskillige år, før de havde udviklet sig tilstrækkeligt til at levere en god vinoplevelse – det man også kalder for det optimale modningstidspunkt.
Nutidens forbrugere vil det anderledes – de gider ikke vente i 10 eller 15 år, inden den nyindkøbte vin kan nydes til fulde.
I dag efterspørger forbrugerne drikkeklare vine, som kan nydes her-og-nu, hvilket har medført ændrede produktionsmetoder hos producenterne.
De store klassikere fra Bordeaux, Piemonte og Montalcino kræver stadigvæk en del år på langs, inden de har nået det optimale modningstidspunkt.
Prøv at sortér efter holdbarhed på webshoppen
Hvilke faktorer har indflydelse på vinens levetid
Vin er som sagt en organisk fødevare, som på sigt bliver dårlig og mister sin kraft og frugt.
Der er rigtig mange faktorer der har indflydelse på lagringspotentialet i en vin som f.ex. frugtsyre, tanniner, struktur og antioxydanter samt tilsætning af sulfitter i konventionelle og delvis økologiske vine.
Mængden af tanniner i en vin forlænger lagringspotentialet betydeligt, hvilket minimerer behovet for tilsætning af sulfitter i vinen.
Fadlagring på egetræsfade er også med til at forlænge vinens levetid, hvilket både gør sig gældende ved rødvin og hvidvin.
Disse vintyper har følgende lagringspotentiale:
- Beaujolais (rødvin) 0-3 år
- Bordeaux (hvidvin) 4-10 år
- Bordeaux (rødvin) 6-25 år
- Cabernet Sauvignon (rødvin) 5-12 år
- Champagne, Vintage 5-25 år
- Champagne, Non-Vintage 0-2 år
- Chardonnay (hvidvin) 0-5 år
- Chianti (rødvin) 0-15 år
- Gewurztraminer 0-4 år
- Merlot (rødvin) 2-6 år
- Portvin (Colheita) 5-60 år
- Portvin (Ruby) 0-5 år
- Portvin (Tawny) 5-20 år
- Portvin (Vintage) 10-100 år
- Rioja (rødvin) 5-10 år
- Syrah (rødvin) 5-10 år
- Vouvray (hvidvin) 0-5 år
- White Zinfandel (rosé) 0-2 år
- Zinfandel (rødvin) 5-10 år
Følg med i vinens udvikling
De mange ”hverdagsvine” egner sig ikke til længere tids lagring. De er skabt til at blive drukket med det samme, og op til 5 år efter høståret. Anderledes forholder det sig med de store topvine som f.ex. Barolo, Brunello di Montalcino og Bordeaux. Disse vine er særligt interessante for vinentusiaster, idet disse vintyper takket være deres store lagringspotentiale er spændende at følge under deres modningsproces.
Hvad skal man så kigge efter ved en vin? De fleste rødvine vil med tiden danne bundfald, hvilket er helt naturligt i en vin med nogle år på bagen. Vinen må derimod ikke være uklar, da det kan skyldes en bakterie- eller svampeinfektion, som i værste fald kan være sundhedsskadelig.
Hvidvin ændrer også farve med alderen. De bliver generelt mørkere med tiden, men hvis vinen ligefrem er blevet brunlig, kan det være et udtryk for at vinen er blevet for gammel. Hvidvin og rosévin kan, som en tommelfingerregel, holde sig i et par år uåbnet, men igen afhænger det af vintypen. Flere hvidvine fra Bordeaux har f.ex. et lagringspotentiale på 10-15 år.