0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

 0,00
0
0
Subtotal:  0,00

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

For gammel vin

At åbne en flaske vin med nogle år på bagen, er altid forbundet med en vis portion spænding og forventning.

Hvordan er vinen? Har den nået sit optimale modningstidspunkt, eller har den allerede mistet noget af sin intensitet, frugt og kraft?

Det er ikke til at vide med et organisk produkt som vin, men jo flere oplevelser man har gjort sig med forskellige vintyper, jo bedre forudsætninger har du for at ramme det bedste tidspunkt for den optimale vinoplevelse.

Duft til vinen

Når proppen er trukket, er det mest naturlige at dufte til vinen.

Du kan nemlig allerede her danne dig de første indtryk af vinens helbredsmæssige tilstand.

Du behøver ikke være sommelier eller rutineret vinkender for at danne dig nogle grundlæggende indtryk af vinen.

Ca. 5% af alle vine i verden er med ”prop”, men ofte i en så lille en grad, at selv øvede næser ikke vil kunne opdage at vinen har ”prop”.

Betegnelsen ”prop” eller propsyge er et udtryk for, at vinen er blevet inficeret med svampebakterier fra selve korkproppen.

Lugter vinen af sur gammel karklud, vådt pap eller en fugtig muggen kælder, ja, så har vinen ”prop” og så skal du ikke drikke den.

Er der tale om en helt nyindkøbt vin, vil du som regel kunne få den ombyttet hos forhandleren.

Oxidering

Vinen kan også lugte af syre, sherry eller eddike, hvilket igen er et tydeligt tegn på, at vinen er dårlig.

Hvis vinen lugter af sherry eller eddike, har vinen været udsat for oxidering, hvilket er vinens værste fjende.

Vinen vil højest sandsynlig også være brunlig i glasset, hvilket igen er en indikator for at vinen er oxideret.

Reducering

Lugter vinen derimod af rådden æg eller brændt gummi, er det modsatte tilfældet.

Her vil vinen være reduceret, hvilket betyder at vinen ikke har fået nok ilt.

Det kan skyldes for meget eller for lidt tilsat sulfitter eller svovl under produktionen af vinen, hvilket har forårsaget denne reducering.

Man ser det ofte på vine med skruelåg, som er hermetisk forseglede, hvorimod vine udstyret med korkprop er udsat for svag iltning gennem korkproppen.

Du kan faktisk ofte redde en vin der er reduceret blot ved at give den mere ilt – mund-til-mund metoden skal her erstattes af en slyngtur i vinkaraflen eller i glasset, hvilket vil få symptomerne til at forsvinde, og vinen vil være drikkelig.

Smag på vinen

Som udgangspunkt er det ganske ufarligt at drikke en dårlig vin, men selvsagt ikke nogen større vinoplevelse.

At smage på vinen vil med garanti indikere, hvorvidt vinen er drikkelig eller ej.

Til trods for en visuel analyse af vinen og dens tekstur i glasset sammen med en grundig registrering af dufte og aromaer, vil det at smage på vinen ofte være det stensikre parameter, der får din mundvige til at vende opad eller nedad.

Det er kun din egen mavefornemmelse der kan afgøre, hvorvidt vinen er blevet for gammel, eller på anden måde udrikkelig.  

Så gør dine egne personlige erfaringer, det er faktisk ganske underholdende og lærerigt.

Sådan kan du se, om din vin er for gammel

grape fruits on the vines

Pinot Noir Druen

Pinot Noir: Dronningen af Vindruer Når vi taler om ædle druesorter, kan Pinot Noir ikke undlades. Dette er en druesort, der er kendt som “Dronningen af Vindruer,” og det er

Læs mere »
salmon sushi on a ceramic plate

Vin til sushi

Vin til Sushi Sushi er en gastronomisk oplevelse, og hvad bedre end at sammensætte to gastronomiske oplevelser. Med et måltid sushi og den rigtige vin kan oplevelsen nå nye højder.

Læs mere »
steak on table near wineglass

Vin til oksemørbrad

Vin til oksemørbrad Er du på udkig efter en vin til oksemørbraden, er du kommet det rette sted. Med udgangspunkt i den enkle version af oksemørbraden, skal denne suppleres med

Læs mere »
deer looking backwards

Vin til vildt

Vin til vildt Vildtsæsonen er skudt i gang, og den rette vin til middagen skal findes. Vinen fremhæver alle de gode smage i maden, og skal du have et måltid

Læs mere »
wine and pizza

Vin til pizza

Vin til pizza Hvis du gerne vil have endnu mere ud af smagsoplevelsen, når der skal pizza på bordet, er en god vin til pizza det oplagte valg. Men hvilken

Læs mere »
red meat with chili pepper and green spies

Vin til oksekød

Vin til oksekød Vin og oksekød er et sikkert match, men det kræver, at du vælger den rette flaske til lige netop det stykke kød, du planlægger at servere. Men

Læs mere »
Indkøbskurv

Er du over 18 år?

Du skal bekræfte din alder for at handle hos Winther Vin.
Bekræft nedenunder at du er over 18 år.

Cookie-samtykke med Real Cookie Banner