At åbne en flaske vin med nogle år på bagen, er altid forbundet med en vis portion spænding og forventning.
Hvordan er vinen? Har den nået sit optimale modningstidspunkt, eller har den allerede mistet noget af sin intensitet, frugt og kraft?
Det er ikke til at vide med et organisk produkt som vin, men jo flere oplevelser man har gjort sig med forskellige vintyper, jo bedre forudsætninger har du for at ramme det bedste tidspunkt for den optimale vinoplevelse.
Duft til vinen
Når proppen er trukket, er det mest naturlige at dufte til vinen.
Du kan nemlig allerede her danne dig de første indtryk af vinens helbredsmæssige tilstand.
Du behøver ikke være sommelier eller rutineret vinkender for at danne dig nogle grundlæggende indtryk af vinen.
Ca. 5% af alle vine i verden er med ”prop”, men ofte i en så lille en grad, at selv øvede næser ikke vil kunne opdage at vinen har ”prop”.
Betegnelsen ”prop” eller propsyge er et udtryk for, at vinen er blevet inficeret med svampebakterier fra selve korkproppen.
Lugter vinen af sur gammel karklud, vådt pap eller en fugtig muggen kælder, ja, så har vinen ”prop” og så skal du ikke drikke den.
Er der tale om en helt nyindkøbt vin, vil du som regel kunne få den ombyttet hos forhandleren.
Oxidering
Vinen kan også lugte af syre, sherry eller eddike, hvilket igen er et tydeligt tegn på, at vinen er dårlig.
Hvis vinen lugter af sherry eller eddike, har vinen været udsat for oxidering, hvilket er vinens værste fjende.
Vinen vil højest sandsynlig også være brunlig i glasset, hvilket igen er en indikator for at vinen er oxideret.
Reducering
Lugter vinen derimod af rådden æg eller brændt gummi, er det modsatte tilfældet.
Her vil vinen være reduceret, hvilket betyder at vinen ikke har fået nok ilt.
Det kan skyldes for meget eller for lidt tilsat sulfitter eller svovl under produktionen af vinen, hvilket har forårsaget denne reducering.
Man ser det ofte på vine med skruelåg, som er hermetisk forseglede, hvorimod vine udstyret med korkprop er udsat for svag iltning gennem korkproppen.
Du kan faktisk ofte redde en vin der er reduceret blot ved at give den mere ilt – mund-til-mund metoden skal her erstattes af en slyngtur i vinkaraflen eller i glasset, hvilket vil få symptomerne til at forsvinde, og vinen vil være drikkelig.
Smag på vinen
Som udgangspunkt er det ganske ufarligt at drikke en dårlig vin, men selvsagt ikke nogen større vinoplevelse.
At smage på vinen vil med garanti indikere, hvorvidt vinen er drikkelig eller ej.
Til trods for en visuel analyse af vinen og dens tekstur i glasset sammen med en grundig registrering af dufte og aromaer, vil det at smage på vinen ofte være det stensikre parameter, der får din mundvige til at vende opad eller nedad.
Det er kun din egen mavefornemmelse der kan afgøre, hvorvidt vinen er blevet for gammel, eller på anden måde udrikkelig.
Så gør dine egne personlige erfaringer, det er faktisk ganske underholdende og lærerigt.
Sådan kan du se, om din vin er for gammel